Scholen
Bij IJssel Berkel werken we intensief samen met scholen om zoveel als mogelijk inclusief onderwijs te realiseren. Het is belangrijk voor kinderen dat ieder kind in zijn eigen wijk, buurt of kern naar school kan, waar het vriendjes kan maken, kan spelen, leren en zich welkom voelt. School, ouders en het samenwerkingsverband vormen samen de basis waarop een kind gedragen wordt.
Voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften zijn er extra ondersteuningsmiddelen beschikbaar, die school naar eigen inzicht en in overleg met ouders kan inzetten. Als de eigen school deze extra ondersteuning niet goed kan bieden, wordt er samen gezocht naar een andere reguliere basisschool in de buurt die beter aansluit bij de behoeften van de leerling. In sommige gevallen is meer gespecialiseerde ondersteuning nodig, waarbij ouders, school en het samenwerkingsverband samenwerken om een passende plek te vinden, zo thuisnabij mogelijk. Onze samenwerking is gebaseerd op open communicatie en intensieve betrokkenheid, omdat we geloven in de kracht van gezamenlijke inspanningen.
Vind hier alle downloads en formulieren
Benutten van elkaars expertise
Gratis inhoudelijke webinars voor komend schooljaar
van: LOWAN, ondersteuning onderwijs nieuwkomers.
Cultuurtolk
van: Cultuurtolk.nl
Andere kijk op groeiend jeugdzorggebruik
van: Nederlands Jeugdinstituut
Informatie vanuit het samenwerkingsverband
Basisondersteuning
informatie uit ons Ondersteuningsplan
Da Vinci Expertise - Da Vinci Deeltijd - Da Vinci Voltijd
arrangementen voor meer- en hoogbegaafde leerlingen
Eligant
meer uitdaging op weg naar het voortgezet onderwijs
Wat doet het samenwerkingsverband?
IJssel Berkel stimuleert de nieuwsgierigheid en ondersteunt scholen op de volgende wijze: >>
Inclusief onderwijs is de uitkomst van heel goed onderwijs.
Bert Wienen
in 'Van individueel naar inclusief onderwijs'
Inclusief onderwijs is de uitkomst van heel goed onderwijs.
Bert Wienen
in 'Van individueel naar inclusief onderwijs'
Vraag & antwoord
Scholen zijn verplicht een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op te stellen voor kinderen die extra ondersteuning krijgen in het regulier onderwijs en kinderen in het speciaal (basis)onderwijs. Het OPP wordt vervolgens geregistreerd in het Register Onderwijsdeelnemers (ROD).
Een school kan er ook voor kiezen om voor kinderen binnen de basisondersteuning een OPP op te stellen, als dat gezien de leer- en/of gedragsontwikkeling wenselijk is. Als ouder heb je instemmingsrecht op het handelingsdeel van het OPP.
Wat moet je weten over de zorgplicht?
Alle scholen zorgen ervoor dat kinderen goed onderwijs krijgen. Ook als een kind extra hulp nodig heeft. Deze verplichting heet 'zorgplicht'. Het geldt voor kinderen die al op school zitten en voor kinderen die op een school zijn aangemeld en ingeschreven. De school biedt, in overleg met ouders, passend onderwijs aan de leerling, mits dit onderwijs ook echt geboden kan worden door de school. Als dat niet lukt, zoekt school in overleg met de ouders een passende plek voor het kind. Het kan zijn dat een andere reguliere basisschool wel de benodigde ondersteuning kan bieden of dat er toch een school nodig is waar meer speciale ondersteuning geboden kan worden. In dit hele proces bieden onderwijscoaches en orthopedagogen van het samenwerkingsverband ondersteuning.
De zorgplicht geldt niet als er op de school geen ruimte beschikbaar is en/of als de ouders de grondslag niet respecteren.
Op basis van informatie van de Rijksoverheid.
Stroomschema Zorgplicht