De scholen en besturen zijn toegewijd aan het vinden van een passende onderwijsplek voor jouw kind, altijd in nauw overleg met jou als ouder. Soms ontstaan er echter meningsverschillen over de benodigde ondersteuning en de beste aanpak. Geschillen kunnen zich voordoen rond toelating, verwijdering, toelaatbaarheid en ondersteuning. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze geschillen op te lossen zonder juridische stappen te zetten.

Mediation

De eerste stap bij een geschil is mediation. Dit proces wordt ingezet om tot een oplossing te komen zonder verdere juridische stappen te ondernemen. Je kunt een erkende mediator naar inschakelen. De mediator blijft neutraal en onpartijdig.

Onderwijsconsulenten

Onderwijsconsulenten vormen een organisatie, ingesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij adviseren en begeleiden ouders en scholen als er problemen zijn met de plaatsing van een kind dat extra ondersteuning nodig heeft. Of als dit proces moeizaam verloopt en school en ouders niet tot een oplossing kunnen komen. De advisering en begeleiding zijn kosteloos. Meer informatie is te vinden op op onderwijsconsulenten.nl.

Procedures

Als mediation of de bemiddeling van een onderwijsconsulent niet tot een oplossing leidt, zijn er juridische stappen mogelijk, afhankelijk van het soort geschil.

  • Geschil tussen ouders en schoolbestuur over toelating en verwijdering -> procedure.
  • Geschil tussen ouders (of schoolbestuur) en het samenwerkingsverband over toelaatbaarheid voor het speciaal (basis) onderwijs -> procedure.
    Voor geschillen over toelaatbaarheid S(B)O is er een onafhankelijke adviescommissie, de Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring sbo/(v)so van de Stichting Onderwijsgeschillen, die wettelijk is ingesteld om onafhankelijkheid te waarborgen. Een model bezwaarschrift staat hier.
  • Geschil tussen ouders en schoolbestuur over de ondersteuning -> procedure.

In ons ondersteuningsplan staat beschreven wat mogelijkheden zijn op het gebied van advies, bemiddeling en de mogelijke procedures.

Voor meer informatie kun je terecht op onderwijsgeschillen.nl  en geschillenpassendonderwijs.nl