Ondanks extra hulp gaat het niet goed
Ervaringen, vragen en zorgen delen met andere ouders die in een soortgelijke situatie zitten, biedt veel steun. Neem gerust contact op via
Daarnaast zijn er in het land diverse ouderverenigingen actief, hieronder geven we een aantal voorbeelden:
Oudervereniging Balans
Oudervereniging Balans versterkt de positie van kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag. Dat doen zij door uitwisseling van kennis en ervaringen tussen ouders, onderwijs, zorgprofessionals en wetenschap.
Meer informatie: https://www.balansdigitaal.nl/
Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders
Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders is een platform voor ouders van zorgkinderen (kinderen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, chronische ziekte en/of ontwikkelingsstoornis). Ouders kunnen onder meer terecht voor: delen en vinden van ervaringen, informatie en kennis, stellen van vragen, vinden en geven van antwoorden, onderlinge en wederzijdse ondersteuning, creëren en genereren van draagvlak bij wetenschap, zorg en politiek.
Meer informatie: https://schouders.nl/
Ouders & Onderwijs
Het landelijke initiatief Ouders & Onderwijs maakt kennis en ervaringen van actieve en georganiseerde groepen ouders toegankelijk. Naast onderlinge verbinding zorgt Ouders & Onderwijs ook voor ondersteuning van de activiteiten van ouderorganisaties en oudergroepen.
Meer informatie: https://oudersenonderwijs.nl/
Pharos
Oudervereniging van ouders met hoogbegaafde kinderen.
Meer informatie: www.pharosnl.nl
Impuls & Woortblind
Impuls & Woortblind is geen oudervereniging, maar een vereniging voor en door mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.
Meer informatie: https://www.impulsenwoortblind.nl/
Als ouder wil je dat je kind zich optimaal ontwikkelt. En dat je kind daarbij ondersteuning krijgt die zo goed mogelijk past. Thuis ben je daar als ouder of verzorger verantwoordelijk voor. Op school ligt de verantwoordelijkheid voor die ontwikkeling bij school, en dat gebeurt in samenspraak met ouders of verzorgers.
Ontwikkelt je kind zich, ondanks ondersteuning die al is ingezet op school, niet voldoende? Probeer dan met de leerkracht in gesprek te blijven over andere mogelijke oplossingen en schakel als het nodig is – in overleg met de leerkracht – deskundigen in. Denk aan de interne begeleider, een betrokken onderwijscoach van het samenwerkingsverband, of de betrokken jeugd- of gezinscoach van de gemeente.
Zie ook: bij wie kan ik terecht?
Ondersteuningsteam (OT) en Kindkans
Als duidelijk wordt dat extra ondersteuning voor je kind nodig is, komt de onderwijscoach van het samenwerkingsverband of de jeugd- of gezinscoach van de gemeente in beeld. Met deze onafhankelijke coach, het liefst in samenwerking met de school, kun je bespreken wat jij denkt dat nodig is. Je kunt als ouder altijd zelf contact leggen met een jeugd- of gezinscoach. Tegelijkertijd organiseert school een Ondersteuningsteam (OT) en leggen jullie het proces en de ontwikkelingen vast in een Kindkans dossier.
Jouw kind heeft extra ondersteuning nodig. Dat blijkt uit de gesprekken met school en eventuele andere professionals: het ondersteuningsteam (OT). Voor die extra ondersteuning is geld nodig. Er zijn een aantal scenario’s mogelijk: de extra ondersteuning wordt bekostigd door het schoolbestuur, het samenwerkingsverband in jouw gemeente, door de gemeente zelf, óf door het schoolbestuur, het samenwerkingsverband én de gemeente samen.
Extra ondersteuning vanuit het schoolbestuur
Jouw kind heeft ondersteuning nodig op het gebied van onderwijs en krijgt extra aandacht op school. De verantwoordelijkheid voor het bieden van extra ondersteuning ligt bij de scholen en het schoolbestuur. Het schoolbestuur zet extra middelen in die nodig zijn voor de extra ondersteuning op school.
Extra ondersteuning vanuit samenwerkingsverband
In specifieke gevallen kan de school een arrangement aanvragen bij het samenwerkingsverband. De aanvraag hiervoor verloopt via het ondersteuningsteam (OT). De onderwijscaoch en de gedragswetenschapper van het samenwerkingsverband die bij de school van je kind betrokken is, regelen dit in samenspraak met de school. De toewijzingscommissie (TWC) van het samenwerkingsverband beslist of het arrangement wordt toegekend.
Via het dossier (Kindkans) ben je als ouder altijd nauw betrokken bij de extra ondersteuning en krijg je informatie over het arrangement.
Extra ondersteuning vanuit gemeente
Het kan ook zo zijn dat je met school hebt vastgesteld dat de hulp voor je kind meer te maken heeft met zorg op sociaal-emotioneel of lichamelijk gebied. Bijvoorbeeld als je kind bepaalde therapie nodig heeft. Of als er eerst onderzoek moet worden gedaan voordat een behandeltraject van start gaat. In dat geval is de jeugd- of gezinscoach jouw aanspreekpunt, die de extra ondersteuning vanuit de gemeente regelt via de Jeugdwet.
De extra ondersteuning vanuit de gemeente vindt plaats buiten school. Bijvoorbeeld thuis of bij de hulpverlener in de praktijk. Het kan helpend zijn om hier tijdens het ondersteuningsteam (OT) over te praten. Vaak levert deze ondersteuning namelijk nieuwe inzichten op over wat je kind nodig heeft en school kan hier dan zo goed mogelijk op inspelen. Uiteraard blijf je via het dossier (b.v. Kindkans) als ouder altijd nauw betrokken bij de extra ondersteuning.
Extra ondersteuning vanuit de samenwerking tussen schoolbestuur, samenwerkingsverband en gemeente
Tot slot is het mogelijk dat de ondersteuning voor jouw kind deels met onderwijs en deels met zorg te maken heeft. Als dat zo is, krijg je te maken met een onderwijs-zorgarrangement (OZA). De kosten voor extra ondersteuning worden dan gedeeld door de gemeente en het samenwerkingsverband. Natuurlijk blijf je als ouder tijdens de OT's en via dossier (b.v. Kindkans) nauw betrokken bij de manier waarop de ondersteuning aan jouw kind verloopt.