Als je kind extra ondersteuning krijgt op school én thuis, is het fijn en in het belang van je kind dat de mensen die hierbij betrokken zijn, goed samenwerken. Jouw eerste aanspreekpunt op school is meestal de intern begeleider. De onderwijscoach van het samenwerkingsverband is voor alle betrokkenen rondom je kind het onafhankelijke aanspreekpunt. De school van je kind heeft zorgplicht. En jij als ouder bent thuis verantwoordelijk voor de ontwikkeling en/of zorg van je kind.
Uitgangspunt bij de samenwerking tussen jou als ouder, je kind en de professionals eromheen, is steeds: jouw kind verdient het om zich te ontwikkelen op de manier die bij hem of haar past, met de begeleiding die daarbij nodig is.
Eerste aanspreekpunt: op school
Als je kind op school extra ondersteuning nodig heeft, dan is de intern begeleider (soms wordt die een zorgcoördinator genoemd) het aanspreekpunt op school. De intern begeleider nodigt jou als ouder en alle betrokken professionals bij je kind voor een OT (ondersteuningsteam).
Onafhankelijk aanspreekpunt: de onderwijscaoch van het samenwerkingsverband
De onderwijscoach van het samenwerkingsverband is aanwezig bij het OT. Als spin in het web ‘bewaakt’ en volgt de onderwijscoach het proces van samenwerking tussen jou als ouder, de school en eventuele andere professionals en denkt hierover mee. Ook ziet hij/zij erop toe dat de school van je kind de ondersteuning biedt zoals is afgesproken is tijdens het OT.
Aanspreekpunt jeugdzorg (gemeente): voor de thuissituatie
Mogelijk is bij een multidisciplinair overleg ook de jeugd- of gezinscoach aanwezig. Soms kan de jeugd- of gezinscoach je helpen om de juiste hulp in je thuissituatie te vinden. Hij of zij zit bij het OT om mee te denken over passende ondersteuning thuis en om je als ouder te begeleiden bij het regelen van die ondersteuning. De jeugd- of gezinscoach is niet per se degene die de begeleiding ook daadwerkelijk gaat regelen, maar weet wel de weg in het aanbod van de gemeente.