Mijn kind gaat naar (een andere) school en heeft extra ondersteuning nodig
Binnen het samenwerkingsverband IJssel Berkel zijn diverse vormen van passend onderwijs mogelijk. Via een arrangement voor extra ondersteuning kan veel worden georganiseerd op de basisscholen zelf. Denk aan extra aandacht, extra ondersteuning, aangepaste en/of extra materialen, of een deskundige die meekijkt met je kind.
Ook zijn er diverse scholen en voorzieningen voor speciaal onderwijs (SO) en speciaal basisonderwijs (SBO) in de regio. Met hulp van een gedragswetenschapper en een onderwijscoach van het samenwerkingsverband kun je op zoek gaan naar de best mogelijke vorm van onderwijs voor jouw kind. Hieronder leggen we kort uit wat speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs is. En welke scholen je in de regio IJssel Berkel vindt.
Wat is speciaal onderwijs (SO)?
Speciaal onderwijs is er voor leerlingen die extra zorg en/of intensieve ondersteuning nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het gaat hierbij niet zozeer om leerproblemen, maar om andere uitdagingen. Denk aan gehoor- of spraak-taal-problematiek, psychische of lichamelijke uitdagingen, zoals een handicap of een gedragsstoornis.
De begeleiding en ondersteuning binnen speciaal onderwijs wordt zo ingericht dat de kinderen op deze scholen zich met hun uitdagingen zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en onderwijs kunnen volgen op een manier en in een omgeving die recht doet aan hun ondersteuningsbehoeften.
Speciaal onderwijs in de regio IJssel Berkel vind je onder meer bij de Onderwijsspecialisten en Zozijn (voor kinderen met complexe fysieke beperkingen), Kentalis (voor kinderen met spraak-taal stoornissen en/of gehoorproblematiek), Sotog (voor kinderen met psychische problematiek en/of gedragsproblematiek en Vrijescholen Athena (voor kinderen met psychische problematiek en/of gedragsproblematiek of voor kinderen met fysieke beperkingen).
Wat is speciaal basisonderwijs (SBO)?
Speciaal basisonderwijs is er voor kinderen die op een reguliere basisschool onvoldoende ondersteuning kunnen krijgen om tot leren te komen, of een vertraagde leerontwikkeling doormaken. Zij hebben behoefte aan leerstof ‘op maat’: onderwijs in kleine stapjes, met veel structuur en veel herhaling, in een groep waar niet zoveel kinderen zitten met allerlei verschillende onderwijsbehoeften.
Speciaal basisonderwijs in de regio IJssel Berkel vind je onder meer op SBO het Mozaïek (Zutphen), SBO de Diekmaat (Neede).
Wat is een speciale voorziening?
Er zijn groepen in de regio voor kinderen die speciale behoeften hebben in onderwijs en zorg. Deze speciale voorzieningen starten vaak als pilot. Bij succes groeien ze uit tot volwaardige programma’s. Binnen IJssel Berkel kijken we continue kritisch naar deze speciale voorzieningen. We willen zoveel mogelijk leerlingen thuisnabij onderwijs bieden en zoveel mogelijk op de basisschool in de eigen wijk of plaats. Daarom hebben veel van deze speciale voorzieningen als doel dat ze van tijdelijke aard zijn. We doen wat nodig is, zolang dat nodig is.
Hieronder een lijst met de speciale voorzieningen per doelgroep.
- Hoogbegaafdheid. Vanuit de netwerkgroep hoogdbegaafdheid is gestart met het Vooruitwerklab: een plek waar hoog- en meerbegaafde leerlingen naast het reguliere onderwijs naartoe kunnen. Naast uitdagend onderwijs ontvangen de leerlingen hier de mogelijkheid om gelijkstemden te ontmoeten.
- Hoogbegaafdheid. Da Vinci Berkelland is een speciale school voor hoogbegaafde kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. Bij deze kinderen met een hoge intelligentie (richtlijn IQ >130) is vast komen te staan dat het reguliere onderwijs onvoldoende aansluit bij de specifieke onderwijsbehoeften van deze kinderen.
Zie ook: We zoeken een middelbare school
Als je op zoek gaat naar een basisschool voor je kind, kiezen de meeste ouders voor een basisschool die goed bereikbaar is, een fijne uitstraling heeft, een speciale methode gebruikt, of waar ook andere kinderen in de buurt naartoe gaan. En je wilt natuurlijk op zoek naar een school waar je kind zich thuis voelt.
Jouw kind heeft extra ondersteuning of zorg nodig
Als jouw kind op de basisschool (waarschijnlijk) extra ondersteuning en/of zorg nodig heeft, is het belangrijk om goed te onderzoeken of de basisschool van jouw keuze de gewenste ondersteuning kan bieden. Ga in gesprek met de intern begeleider, de directeur of de zorgcoördinator van de school. Vaak stelt de school dit zelf voor. Meestal start school met een ondersteuningsteam (OT).
Van speciaal (basis)onderwijs naar regulier onderwijs
Als jouw kind vanuit het speciaal (basis)onderwijs weer naar het reguliere basisonderwijs overstapt, dan geldt hetzelfde: ga het gesprek aan met de potentiële nieuwe school en licht het verhaal van (of met) je kind toe aan de nieuwe school. Vanaf dat punt gaan school en jij verder met elkaar in gesprek.
Waar vind ik meer informatie over scholen in de regio?
Andere ouders zijn vaak een goede bron van informatie als je een schoolkeuze wilt maken. Verder hebben vrijwel alle scholen een website waarop je informatie kan vinden. Ook tijdens rondleidingen of informatiebijeenkomsten kun je meer over de school te weten komen. Verder kun je natuurlijk een afspraak maken met de intern begeleider en/of de directeur van een school die jij op het oog hebt.
Heeft jouw kind extra ondersteuning nodig? Dan kan het fijn zijn om een onafhankelijke onderwijscoach of een gedragswetenschapper van het samenwerkingsverband in te schakelen. zij kunnen met je meedenken over passende scholen in de regio. De medewerkers van het samenwerkingsverband kunnen al meedenken vanaf de leeftijd van 3 jaar. Neem gerust
Passend onderwijs is een breed begrip. Afhankelijk van wat jouw kind nodig heeft om zich te ontwikkelen, kan passend onderwijs veel verschillende vormen aannemen. Het kan helpen om met andere ouders te praten die in dezelfde situatie zitten. Ook is het fijn om met de school van je kind, of met de school die je op het oog hebt voor je kind in gesprek te gaan. School kan dan inschatten of zij de gewenste ondersteuning of zorg kan bieden.
Samen kunnen jullie uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ook andere professionals die om je kind heen staan, kunnen meedenken. Dat gebeurt meestal tijdens een ondersteuningsteam (OT).
Hulp bij het gesprek
Vaak helpt het om je verhaal te doen bij iemand die onafhankelijk is. Iemand die naar je luistert en met je meekijkt naar de mogelijkheden vanuit de vraag: wat is er nodig om ervoor te zorgen dat jouw kind passend onderwijs krijgt? Een onderwijscoach of een jeugd- of gezinscoach is zo iemand.
Samen met de coach onderzoek je de situatie en kijk je welke mogelijkheden er zijn. Eventueel kan hij of zij een gesprek tussen jou en de school faciliteren. Neem gerust
Als jouw kind op de basisschool (waarschijnlijk) extra ondersteuning en/of zorg nodig heeft, is de eerste stap: goed onderzoeken of de basisschool van jouw keuze deze zorg en/of ondersteuning kan bieden. Daarnaast is het fijn en belangrijk om een gesprek aan te gaan met de intern begeleider de directeur of de zorgcoördinator van de school om te praten over de mogelijkheden. Vaak stelt de school dit zelf voor.
Kreeg jouw kind al ondersteuning op zijn of haar vorige school? Dan draagt de vorige school de informatie rondom jouw kind over aan de nieuwe school. Dat gebeurt alleen met jouw toestemming.
Hulp van de consulent
Heeft jouw kind extra ondersteuning en/of zorg nodig? Dan betrekt de school waarschijnlijk direct de onafhankelijke onderwijscoach van het samenwerkingsverband bij de gesprekken, of OT's (ondersteuningsteams). Jij als ouder kunt dit zelf ook doen. Samen gaan jullie op zoek naar een passende oplossing voor je kind.
Neem gerust