Ik heb zelf zorgen
Geen kind is hetzelfde. Misschien is dat wel de reden dat je als ouder om je heen kijkt en jouw kind vergelijkt met andere kinderen. Je hebt daarbij de indruk gekregen dat je kind zich anders gedraagt dan leeftijdgenootjes. En je bent aan het puzzelen geslagen. Is er iets aan de hand? Is er reden voor zorg of niet? Vaak weten twee mensen meer dan één. Praat daarom eens met mensen die je kind ook kennen en die je vertrouwt.
– Hoe zien zij je kind?
– Valt ze iets op?
Leg jouw beeld voor en kijk hoe zij reageren. Wie weet zien zij het anders. Mocht je op basis van deze informatie tot de conclusie komen dat je kind zich anders gedraagt dan leeftijdgenootjes en je maakt je zorgen, zoek dan contact met een professional. Dit kan de leerkracht van je kind zijn, iemand van het jeugdteam van de gemeente, de huisarts of iemand van bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin.
Als je je zorgen maakt over je kind, wacht dan niet te lang om met de leerkracht te praten. Maak hiervoor een aparte afspraak en plan het gesprek op een rustig moment. Vertel kort en bondig waarom je een gesprek wilt, zodat de leerkracht weet waarover het gaat en zich kan voorbereiden. De volgende vragen kunnen je helpen bij het voorbereiden van je afspraak:
- Wat zou je willen dat het gesprek jou gaat opleveren?
- Waar maak je je zorgen over?
- Met welke voorbeelden kun je je zorgen verduidelijken?
Het kan helpen als je ter voorbereiding op het gesprek kort en krachtig de antwoorden op deze vragen voor jezelf opschrijft. Mogelijk heb je veel steun aan onze Gesprekshulp
Verder lezen
Misschien vind je de informatie onder Hoe voer ik een gesprek? ook interessant.